schilderweethet

schilderwerk - glaszetten - behangwerk - spuitwerk - decoratief

Soorten glas

Zonwerend glas.

In gebouwen of woningen met veel ramen kan het soms erg warm worden. Door het gebruik van zonwerend isolatieglas kan er een comfortabele binnentemperatuur gecreëerd worden. Aan de binnenzijde van het isolatieglas wordt een extreem dunne metaallaag aangebracht. Deze laag houdt gedeeltelijk de zontoetreding tegen. De warmte wordt als het ware teruggekaatst. Deze metaallaag zorgt er ook voor dat de warmte die in de ruimte aanwezig is in de ruimte blijft. De zonwerende coating zit meestal op de buitenruit. De binnen ruit bestaat dan uit gewoon blank glas, gelaagd of gehard veiligheidsglas. Heeft u last van te warme ruimtes in uw huis door de zon die fel op uw ramen schijnt? Dan biedt zonwerend glas echt uitkomst!

Brandwerend glas.

Brandwerend glas is glas dat 20 minuten of langer weerstand biedt aan een (standaard) brand. Normaal, enkel glas – het zogeheten ‘floatglas’ – breekt al na 1 à 2 minuten blootstelling aan een brand, dubbel floatglas doet dat na 2 à 5 minuten. Daarna kan de beglazing het tegengaan van brand- en rookverspreiding belemmeren.die bestaat uit twee of meer geharde glaspanelen, gescheiden worden door een transparante en een bij een brand opschuimende inlayer. Deze beglazing is te krijgen in enkel-of dubbel glas.

Zelfreinigend glas.

Vindt u ramen lappen een vervelende klus waaraan u liever niet te veel tijd besteedt? Dan is zelfreinigend glas de ideale oplossing voor u. Aan de buitenkant heeft het glas namelijk een beschermlaag (een minerale coating) die vuil en water afstoot en waardoor het vuil zich minder gemakkelijk aan het glas hecht. Bovendien zorgt deze laag ervoor dat het vuil door de UV-stralen (uit de zon) wordt afgebroken, waarna de regen het wegspoelt. Zelfreinigend glas wordt dus properder naarmate het meer regent.

Gelaagd glas.

Gelaagd glas is extra dik en sterk glas met 1 of 2 folielagen tussen de 2 standaard glasplaten.
De maat 44.2 betekent 2 glasplaten van 4 mm en 2 folielagen / 33.1 betekent 2 plasplaten van mm en 1 folielaag. Het wordt vooral toegepast waar het glas niet helemaal mag verbrokkelen als een breuk ontstaat. Het folie houdt het glas bij elkaar waardoor er geen geen grote opening ontstaat. Gelaagd glas wordt veel gebruikt bij ,dakbeglazing en overkappingen, bescherming tegen inbraak en vandalisme, afscherming van loketten bij banken en andere instanties zoals in dierentuinen bij gevaarlijke dieren. Gelaagd glas is in verschillende kleuren te verkrijgen, blank, grijs, brons, groen en gematteerd.

Inbraakwerend glas.

Dit soort glas is eigenlijk bijna hetzelfde als gelaagd glas. Het is een vorm van gelaagd glas alleen nog sterker. De naam zegt het al, inbraakwerend glas helpt tegen inbraken. Het is niet zozeer 100% zeker dat de inbreker wordt tegengehouden, maar deze wordt sowieso vertraagd waardoor een inbraak vaak wordt afgeblazen. De inboedel is een stuk veiliger achter inbraakwerend glas dan alle andere soorten glas.   Deze folie houdt het glas bij elkaar en erg lastig om er doorheen te komen. Tussen de folie is veel keuze, zo kunt u kiezen voor verschillende eigenschappen die moeten worden toegevoegd. Zo is het mogelijk om een ruit tegelijkertijd ook te isoleren. Breng een inbraakwerende laag aan bij dubbel glas en profiteer van beide eigenschappen.

Gehard glas.

Gehard glas is glas dat in een speciale behandeling zo sterk is gemaakt, dat het 7 maal sterker is dan  gewoon glas. Het breekt dus erg moeilijk, maar als het breekt, valt een dergelijke glasplaat in duizenden kleine stukje uiteen.Gehard glas is zonder folie er tussen, zoals gelaagd glas dat wel heeft.  Gehard glas is dus ideaal om toe te passen op plaatsen waar glas snel kan breken, zoals tochtdeuren en buitenpuien. Omdat er na de breuk een gat ontstaat moet gehard glas niet worden toegepast op plaatsen waar dat gevaarlijk kan zijn, zoals bij balustrades.

Draadglas.

Draadglas is een glassoort met metalen draden in het glas als wapening. Deze zijn meestal aangebracht in een vierkant rasterpatroon. Het draadraster houdt bij een breuk de glasscherven bijeen waardoor draadglas tot de veiligheidsglas behoort. Dit zorgt ervoor dat het glas zowel veiliger is, als inbraakvertragend werkt. Dit is echter niet mogelijk met gelaagd of gehard glas. Draadglas kan zowel gekleurd als blank zijn. In normaal glas of figuurglas. Het ingelegde draadraster houdt de glasscherven bijeen in geval van een breuk.

Glas in lood.

Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood werd destijds gemaakt omdat een raam uit één stuk glas niet te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. Men treft glas in lood wel aan in oude herenhuizen, maar vooral in kerken, waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter doet uitkomen. Om de uitstraling van glas in lood te combineren met een goede warmte-isolatie is het mogelijk glas in lood te monteren in dubbel glas. Er gaat echter wel iets van de uitstraling verloren, omdat de structuur van het glas in lood niet meer zo goed te zien is.

Figuurglas.

Figuurglas is een transparante decoratieve beglazing (van blank of gekleurd glas), waarbij tijdens de productie in het nog warme glas een decoratief motief is gewalst.
Sommige typen zijn eveneens leverbaar met een draadraster. Figuurglas wordt vaak uit esthetisch oogpunt toegepast echter ook de lichtinval of het doorzicht kan met dit glas verminderd worden. De mate van doorschijnendheid wordt bepaald door de structuur en het motief. Al naargelang het motief en de dikte kan dit glas worden gehard, gelaagd, gematteerd of geassembleerd in dubbele beglazing.

Isolatieglas.

Er zijn verschillende soorten dubbel glas met verschillende isolatiewaarden. Zo bestaat er HR glas, HR+ glas, HR ++ glas en zelfs HR+++ glas. Hoe meer plusjes achter de HR (Hoogrendement) staan, hoe beter de isolatiewaarde en hoe hoger de energiebesparing.

Standaard Isolerend dubbelglas
Isolerend dubbelglas isoleert tot twee maal beter dan enkele beglazing. Isolerend dubbelglas bestaat uit twee glasbladen die door een afstandshouder (bijv. een metalen kader) aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. De randen van het glas zijn afgesloten door een speciale kit zodat een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas (spouw), is gevuld met droge lucht.
Ug-waarde: 2,9W/m².K Vulling: lucht Dikte: 5-15-4

HR+ beglazing
HR+ beglazing is beglazing waarbij een glasblad voorzien is van een warmtereflecterende coating. De spouw tussen de glasbladen is hermetisch afgesloten en gevuld met argongas. De thermische isolatie is aanzienlijk groter dan die van standaard isolatieglas.
Ug-waarde: 1,6 W/m².K Vulling: lucht Dikte: 5-15-4

HR++ beglazing
HR++ is een beglazing met een nog betere warmte-isolatie. Dit komt omdat op één zijde van het glas (in de spouw) een hele dunne doorzichtige coating is aangebracht en de spouw niet met lucht maar met Argon gas is gevuld. De thermische isolatie is nog groter dan die van HR+ isolatieglas.
Ug-waarde: 1,1 W/m².K Vulling: argon Dikte: 5-15-4

HR+++ beglazing
HR+++ beglazing is een driedubbele beglazing die bestaat uit drie glasbladen en twee afstandhouders met een vulling van argon of krypton. Hiermee worden hoge thermische prestaties en Ug waarden van 0,9 tot 0,6W/(m2.K) verkregen. Op dit moment liggen de prestaties van een driedubbele beglazing in de buurt van een geïsoleerde muur van baksteen!
Ug-waarde: 0,9 tot 0,6W/m².K Vulling: argon of krypton Dikte: 4-15-4-15-4

Isolerende beglazing kan gecombineerd worden met tal van andere toepassingen zoals:
• Zonregulerende beglazing
• Brandwerende beglazing
• Geluidswerende beglazing
• Gelaagde beglazing (veiligheid)
• Figuurglas/Esthetische beglazing
• Kruisroeden

Verzilverd glas.

Verzilveld glas  noemen we in onze volksmond eigenlijk de spiegel. Het fabricageproces waarbij op glas een coating (zilverlaag) wordt aangebracht die beelden moet reflecteren heet verzilvering. Zo ontstaat de bekende spiegel.

Spiegels werken sfeerverhogend en geven uw interieur een bijzondere uitstraling. Spiegels geven meer diepte, versterken het gevoel van ruimte en brengen licht in kleine ruimten.

Float / enkel glas.

Float  of eigenlik enkel glas is de basisglas. Floatglas / enkel glas kan blank of gekleurd zijn al naargelang de toevoeging van metaaloxiden. De meest voorkomende kleuren zijn brons, groen en grijs.

De dikte van float / enkel glas kan vanaf 2 mm tot 24 mm gemaakt worden.

Monumenten glas.

Voor monumentale panden of oude panden waarvan je het historisch karakter  graag wilt  behouden.

Dit glas wordt ook toegepast voor nieuwe panden waarbij een ouderwetse uitstraling gewenst is. Het monumenten glas wordt geleverd in een stijl die aansluit op de bouwstijl van het pand. Het monumenten glas wordt op de oude manier gemaakt zodat klassieke oneffenheden goed zichtbaar blijven in het glas.

Het monumenten glas kan worden geleverd in enkel, gelaagd en isolatieglas. Kan ook geplaatst worden in dubbele beglazing, zoals glas in lood.
- Geschikt voor alle soorten schuiframen en kozijnen.
- Hoge isolatiewaarde.
- Goede balans tussen isoleren en een gezond klimaat.
- Het speciaal ontwikkelde beglazingsmateriaal maakt het glas, de ramen en het schilderwerk sterker en zorgt voor een langere levensduur met minder onderhoud.

Kan zijn dat er nog glas soorten vergeten zijn op deze site. Wilt u meer weten? Vraag dan gratis een offerte aan bij een erkend bedrijf. Die kunnen u alles vertellen wat er mogelijk is aan glas en ook evt. plaatsen ervan.