schilderweethet

schilderwerk - glaswerk - behangwerk - spuitwerk - decoratief

Soorten behangBehang.

Is te verkrijgen in veel verschillende soorten.Al deze soorten behang hebben hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen.

De ene behangsoort is wat duurder dan de andere behangsoort. Bekijk hier de soorten behang en zie hier de voordelen en nadelen ervan.

Papierbehang.

Papierbehang is een veelgebruikte behangsoort. Dit komt mede doordat het een goedkopere soort behang is.Zoals de naam al zegt, is het behang gemaakt van papier. In de meeste gevallen bestaat het papierbehang uit zowel een bovenlaag als een onderlaag. Papierbehang staat garant voor mooie kleuren en heldere kleuren.Het enige nadeel van papierbehang is dat het niet heel erg slijtvast is. Je kunt het daarom het beste in kinderkamers en slaapkamers gebruiken. Wat ook ideaal is aan papierbehang is dat het verkrijgbaar is in veel verschillende stijlen en structuren. Er zijn zowel dunnere soorten als dikkere soortenpapierbehang. Het voordeel van de dikkere soorten papierbehang is dat ze erg gemakkelijk te verwerken zijn. De dunnere soorten makkelijker kunnen scheuren omdat ze minder sterk zijn.

Vinylbehang.

Vinylbehang heeft een toplaag van vinyl, vaak aangebracht op een papierenbehang. Dit behang is zeer geschikt om in de keuken of badkamer op te plakken omdat het wel tegen een spatje water kan. Het is daarnaast makkelijk afneembaar en dus schoon te maken. In vergelijking met papierenbehang is vinylbehang alleen wel een stuk duurder. Je hebt schuim vinyl. Dit is vinylbehang dat een beetje sponsachtig aanvoelt. Het ligt aan de schuimmethode welke patronen achterblijven op het behang. Met opgeschuimd vinyl kun je dus een soort sierpleister effect op je muren creëren. Het nadeel van dit opgeschuimd vinyl is dat het snel verkleurt wanneer er veel gerookt wordt in de ruimte waar het op de muren is aangebracht. Het gewone vinylbehang. Deze behangsoort is ongeveer tussen de twee en de drie millimeter dik. Wanneer je het in je handen houdt, zul je merken dat het erg slap aanvoelt. Dit is bij schuimvinyl echter niet, want het is heel sterk. Daarnaast is schuimvinyl elastisch en het kan wel een stootje hebben. Schuimvinyl is goed schoon te maken waardoor het gemakkelijk te onderhouden is. Deze soort behang wordt het meeste toegepast op plaatsen waar de muurbekleding stevig moet zijn, zoals in ziekenhuizen en sportaccommodaties. Nadeel ten opzichte van papierbehang is dat vinyl behang duurder is

Ruime keuze vinyl. klik op plaatje 

Glasvezelbehang.

Deze behangsoort is gemaakt van fijne glasvezels daar waar normale soorten behang vaak gemaakt worden van papier. De glasvezels worden op een speciale manier verweven. Vervolgens worden ze geperst net zo lang tot er een enorm fijn en heel erg sterk gaas ontstaat. Het is mogelijk om in dit gaas lokale verdikkingen aan te brengen. Zo kun je dus een mooie structuur in het glasvezelbehang zichtbaar maken. Enkele voorbeelden van structuren die mogelijk zijn, zijn de visgraatstructuur, de zigzagstructuur, de ruitstructuur en de weefstructuur.Glasvezelbehang is maar in één kleur leverbaar en dat is de kleur neutraal wit. Je hebt onbehandeld en behandeld glasvezelbehang.Onbehandeld is het nadeel dat het erg kan jeuken tijdens en na plakken door de vezels.ander nadeel is dat je het vaak 2 a 3 keer moet schilderen. Behandeld vezelbehang jeukt veel minder, deze is een keer behandeld met muurverf of lijm. Voordeel hiervan is dat je het maar 1 of 2 keer hoeft te schilderen.Glasvezelbehang wordt vaak gebruikt om muren die beschadigd zijn te versterken. Is het pleisterwerk of het stucwerk van een muur niet zo goed, dan kun je dit met glasvezelbehang keurig tegen de muur houden. Het pleisterwerk of het stucwerk krijgt dan niet de kans om verder af te brokkelen. Wanneer je het glasvezelbehang voornamelijk heeft aangebracht om je muur te beschermen dan is kun je er gewoon overheen behangen. Je kunt er echter ook over heen schilderen. De structuur van hetglasvezelbehang blijft dan gewoon behouden. Glasvezelbehang heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Wilt u weten er mogelijk is aan glasvezelbehang? Kijk dan even hier 

Vliesbehang.

Vliesbehang het is licht maar stevig, het krimpt niet nadat de lijm is aangebracht, het neemt geen vocht op, het is sterker dan papieren behang,  je kunt het makkelijk schoonmaken en het kan makkelijk verwijderd worden. Vliesbehang heeft vele voordelen. Het eerste noemenswaardige voordeel is dat je vliesbehangeenvoudig en snel kunt aanbrengen op de muren. Het is niet zo dat je enorm veel verstand hoeft te hebben van behangen om een muur te kunnen bedekken met vliesbehang. Een ander voordeel is dat je geen behangtafel nodig hebt, want je smeert de lijm op de muur en je duwt het vliesbehang er tegenaan. Wat daar nog als voordeel bij komt is dat het vliesbehang nooit zal krimpen nadat je de lijm hebt aangebracht. Ook zullen er nooit zomaar uit het niets vlekken op het vliesbehang komen. Met vliesbehang is er veel mogelijk en je hebt tegenwoordig veel keuze. Het is wel duurder als papierbehang. Maar de vele voordelen die je met vliessbehang hebt in verhouding tegenover papierbehang zou ik toch voor vliesbehang gaan. Zie hier aan ruime keuze aan vliesbehang 

Vliesbehang is er ook in standaard wit. Voordeel van deze is dat je het in alle kleuren kunt sauzen die u maar wilt. Het scheurt niet en er is vliesbehang voor strakke muren die tegen een stootje kunnen. Met vliesbehang is het mogelijk om een foto van jezelf of gezin erop te verwerken. Er is ook 3D vliesbehang, isolerende en geluidswerend mogelijk en ga zo maar door.

Textielbehang.

Textielbehang de naam zegt het al. Lijkt op een soort vloerbedekking, maar dan voor op muren. Textielbehang gemaakt van natuurlijke of synthetische vezels. De vezels worden op de onderlaag van het textielbehang bevestigd. Meestal is de onderlaag van textielbehang gemaakt van papier of vlies (de onderlaag heeft gevolgen voor de manier van behanglijm aanbrengen namelijk: In geval van een papier onderlaag moet de lijm op het papier worden aangebracht.Nadeel van textielbehang is dat het stof aantrekt en neemt helaas vervuilde stofdeeltjes op uit de binnenlucht en geeft ze vervolgens weer vrij. Om dit te voorkomen kan je het beste het texstielbehang behandelen met een vuilwerend en waterafstotend middel. Ander nadeel is dat het een duur behangsoort is. Uiteraard is dat ieder voor zich.

Duplexbehang.

Duplex behangpapier is behang dat bestaat uit twee lagen papier. De naam ‘duplexbehang’ wordt steeds minder toegepast. Tegenwoordig spreekt men steeds vaker van ‘papierbehang’. De reden hiervan is dat simplex behang veel minder wordt gebruikt dan vroeger en het onderscheid tussen enkellaags en dubbellaags behangpapier steeds minder nodig is. Duplex behang wordt stotend aangebracht, dat wil zeggen dat de banen tegen elkaar worden aangebracht. Duplex behangpapier bestaat grofweg in drie uitvoeringen: glad, met reliëf en met een luchtlaag tussen de papierlagen. De laatste soort is wat dikker van structuur en daarom geschikt om lichte oneffenheden in de muur te camoufleren. Voor slechte muren zijn andere soorten behang beter geschikt. Denk hierbij aan vliesbehang of glasvezelbehang. Het grootste voordeel van duplex behangpapier is ongetwijfeld de goedkope prijs in vergelijking met andere soorten behang. Als nadeel is het dan weer moeilijk om te reinigen, niet vochtbestendig en ook niet geschikt om oneffenheden weg te stoppen. Of duplex behangpapier de juiste keuze is voor jouw muren zal dus afhangen van de gewenste afwerkingsgraad en ondergrond.

Magneetbehang.

Is eigenlijk vinylbehang waarin ijzerdeeltjes zijn verwerkt. De toplaag bestaat uit een laag waarop je met krijt kan schrijven en daarnaast doet het behang dienst als magneetbord. 

Fotobehang - 3D behang.

Fotobehang wordt gemaakt van speciaal (vlies) papier dat bedrukt wordt met een UV bestendige inkt. De kleuren van het fotobehang blijven behouden, zelfs wanneer het veelvuldig wordt blootgesteld aan zonlicht. Fotobehang is te verkrijgen in ontzettend veel verschillende prints. Dit varieert van natuurfoto’s tot stedenfoto’s en van mensen tot voorwerpen. 3D behang is hetzelfde als fotobehang maar dan in drie dimensionaal. Het behangen met fotobehang en 3D behang is een uiterst stukje secuur werkje waar je echt je tijd voor zult moeten nemen.

Rauhfaser behang.

Rauhfaser is een behangsoort die bestaat uit twee of drie behanglagen met daartussen houtvezels. Deze lagen zijn meestal van papier en te tussenlaag van houtvezels zorgt voor een beetje ruwe structuur aan het oppervlak. Daarbij zorgen de houtvezels voor extra stevigheid. U moet Rauhfaser na het behangen zo snel mogelijk verven, omdat dit behang snel kan verkleuren. Dit behangsoort kent voornamelijk voordelen. In vergelijking met papierbehang is het een stuk sterker (door de houtvezels) en hierdoor duurzamer. Daarbij zorgt de ruwe structuur voor breking van de kleur. Bovendien ligt de prijs van Rauhfaser maar een klein stuk hoger dan papierbehang. Een nadeel van rauhfaser is dat u het wel moet schilderen, wat bij papierbehang niet nodig is. Ook kan u Rauhfaser niet in speciale kleurpatronen krijgen. 

Renovlies.

Renovlies is overschilderbaar behang dat verkrijgbaar is in verschillende diktes. Het is ideaal om oude muren er weer als nieuw uit te laten zien met weinig moeite. Kleine gaatjes worden moeiteloos gestopt door renovliesbehang en ook haarscheuren en oneffenheden worden meteen gestopt Renovatievlies is verkrijgbaar in diverse diktes. Welke dikte je moet kiezen is afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond. Om een gewone muur egaal te maken en kleine putjes te stoppen kan je kiezen voor papier van 120 gram. Zijn er ook scheurtjes aanwezig dan neem je best papier van 150 gram. Zijn je muren behangen met glasvezelbehang dan kan je ook speciaal renovatievliesbehang kopen dat je rechtstreeks op het glasvezelbehang kan plakken. Het resultaat is een perfect egale muur.Tip. Kijk wel eerst de muren of plafonds na. Grote gaten en scheuren die moeten wel eerst dichtgemaakt worden voordat er renovlies wordt geplakt. Daarna kunt u het in alle kleuren schilderen of sauzen die u maar wilt.